Το αρχαίο «φάρμακο» που ενέπνευσε την Ελληνική και Κινεζική ιατρική για χιλιετίες
Στην αρχαιότητα, οι Αρχαίοι Έλληνες και η Κινεζική ιατρική χρησιμοποίησαν τα κράνα όχι μόνο ως τροφή, αλλά και ως φάρμακο για την ενίσχυση της υγείας. Με μια ισχυρή διατροφική αξία και θεραπευτικές ιδιότητες που εντυπωσιάζουν μέχρι σήμερα, τα κράνα – ή αλλιώς κρανιά – είναι μια υπερτροφή που αξίζει να επανεξεταστεί για τα οφέλη της στον σύγχρονο οργανισμό.
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν τη σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα των κράνων, η οποία ξεπερνά πολλά άλλα φρούτα. Τα κράνα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα, που συντελούν σε ισχυρές αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (103 mg/100g) και ασκορβικό οξύ (4873 mg/100g) τα καθιστά ανώτερα από άλλα φρούτα όπως οι φράουλες και τα πορτοκάλια. Αυτά τα συστατικά προστατεύουν τον οργανισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Τα κράνα θεωρούνται «τονωτικά» του οργανισμού, αφού βοηθούν στην αποκατάσταση της ενέργειας μετά από σωματική καταπόνηση. Η αντιθρομβωτική δράση των φλαβονοειδών τα καθιστά σημαντικά για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ακόμα, τα κράνα είναι εξαιρετικά για τη βελτίωση της υγείας των ματιών, ενισχύοντας την όραση, και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα από την ανάπτυξη θρόισμων. Η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.
Social Plugin